Recept Diner: Italiaanse balletjes

in tomatensaus met rozemarijn
Dit gerecht lijkt heel gewoontjes, maar de smaak is zeker niet gewoontjes. Als je de tijd neemt om je eigen tomatensaus te maken, krijg je die tijd tien keer terugbetaald door de smaak.
Ingrediënten:
4 personen
Tomatensaus
2 uien
2 teentjes knoflook
3 blikken tomatenblokjes (400g)
2 el fijngehakte rozemarijn
1 el fijngehakte tijm
25 ml balsamicoazijn
1 el kokossuiker
50 – 80 gr. zongedroogde tomaatjes of 1 grote el rode pesto
150 gr. olijven zonder pit
kokosolie om te bakken
zout en peper uit de molen
Balletjes
600 gr. rundergehakt
2 uien, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eieren
2 tl paprikapoeder
1 takje rozemarijn, fijngehakt
zout en peper uit de molen
Bereiding tomatensaus
Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Smelt de kokosolie in een pan en bak de ui en de knoflook hierin tot de ui glazig wordt. Doe de andere ingrediënten erbij en laat die zalige saus ongeveer 30 – 40 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Ondertussen kun je de balletjes maken.
Bereiding balletjes
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe het gehakt in een schaal samen met de fijngehakte ui en knoflook. Roer ook de andere ingrediënten door het vlees en meng goed door elkaar. Laat het gekruide gehakt ongeveer 10 min rusten. Maak dan met een lepel kleine balletjes en leg die op een bakplaat met bakpapier. Bak ze ongeveer 15 – 20 min in de warme oven, haal ze eruit, maar zet de oven niet uit.
Doe de gebakken balletjes nu in een ovenschaal en giet de tomatensaus erover. Zet de schaal ongeveer 5 – 10 minuten in de oven. Je kunt de balletjes ook bij de saus in de pan doen en ze nog even meekoken, maar dan moet je een grote pan hebben.
*Serveer er geraspte parmezaanse kaas over en serveer er een groene salade bij.